-----------------
Merhaba Tuğçecim,
Senin Mert’le ilgili oluşturduğun blogu okudum. Mert’in ateşlenmesi ve göğsündeki hırıltıyla ilgili satırları okuyunca sana yardımcı olabilecek bazı bilgileri aktarma gereği hissettim. Biz eşimle beraber sağlıklı yaşam ve sağlıklı yemekler pişirmeyi ve çocukları olabildiğince doğal maddelerle besleyip büyütmeyi alışkanlık haline getirdik. Bu yüzden işine yararsa birşeyler yazmak istedim sana...
Benim büyük kızım Ecem’in göğsünde küçükken hırıltı vardı. Biz astımdan şüphelendik. Bir iki defa Ankara’da ciddi rahatsızlandı ve çocuk doktorumuz iki yaşından sonra geçeceği ama hassas olduğundan üşütmeme vs hakkında tedbirli olmamızı söyledi. Evde halıfleks veya makarna halı, tüylü halılar varsa onlardan kurutulmak gerekti ve odasında buhar makinesi bulunduruyorduk. Bunu atlattık büyüyünce ama halen hassastır toz, hava kirliliği gibi durumlarda öksürüyor. Öksürük için doktor durmadan öksürük şurubu filan yazıyor geçen gittiğimde doktora, bu ilaçların işe yaramadığını çocuğun öksürüğünün alerjik olduğunu söyledim. Artık iki çocuk annesi ve 6 yıllık anne olunca çok önemli rahatsızlık olmadığı sürece doktora gitmiyorum ve gerektiği takdirde hangi ilaçları almam gerektiğini tecrübe ettim.
Bizim eski bakıcıdan öğrendiğim ve gerçekten deneyip doğruluğunu test ettiğim ve oğlun ateşlendiğinde yapacağın bir iki pratik bilgi vermek istiyorum.
Çocuğun ateşi çıktığında genellikle ayakları soğuk, vücudu boynu gövdesi sıcak olur. Ateşi varken ayaklarını çorap ve patik giydirerek sıcak tutarsan (gövdesi fanilayla kalacak şekilde) ateşi düşüyor. Yani ayak ısınınca vücuttaki ateş düşüyor. Ayrıca sirkeli su yapıyorum ben, havluyu sirkeli buzlu veya soğuk suda ıslatıp avuç içlerini, koltuk altını ve alnını siliyorum. 39 derecedeki ateş düşüyor hemen.
Öksürük olduğunda, kronik gıcık şeklinde öksürük olursa cezvede bir kaşık balı ılıştır, icine biraz limon sık ve karabiber at çok az. Ilık ılık yedir öksürük kesiliyor. Özellikle uyku başlangıcında olan ve gıcık seklinde olan öksürüğe iyi geliyor.
Bir de malum İstanbul’da hava temiz değil, bizim burada da öyle. Ben çocuklarıma sabah aç karnına keçiboynuzu özü veya pekmezi veriyorum. 1 tatlı kaşığı, keçiboynuzu solunuma ve astıma, öksürüğe düşman ve bağışıklığı artırıyor. Yemekten yarim saat önce de bal, polen ve ari sütü karışımı yediriyorum bir tatlı kaşığı. Alıştılar tadına, zorluk da çekmiyorum. Bunları kullandığımızdan beri Ecem’in öksürüğü geçti. Bir de bulabilirsen keçiboynuzu unu var. Ben onu sütün içine karıştırıyorum, Nesquik gibi oluyor çok faydalı.
Kışın da bağışıklığı artırıcı kış çorbam var, ondan yapıyorum. Mert’e denersin, çok faydalı.
Malzemeler:
1 kereviz, 1 soğan, 1-2 diş sarımsak, havuç, kabak, ıspanak birkaç yaprak
Yapılışı:
Tüm sebzeleri orta büyüklükte doğrayıp yıkayıp tencereye koyuyorsun. Üstüne 1 çay bardağı kırmızı mercimek ilave ediyorsun su koyup kaynatıyorsun. Sebzeler yumuşayınca blenderdan geçirip tekrar ocağa koyuyoruz. Üzerine 1 su bardağı süt döküyoruz. 1 taşım kaynatıp indirmeye yakın 1 yemek kaşığı sıvıyağ katıyoruz. Kıvamı ve tadı çok hoş ve çok faydalı.
Bulgaristan sınırına yakın İğneada diye bir yer var, Demirköy’de. Buranın havası çok temiz, deniz ve yeşil iç içe. Dünyanın ikinci havası temiz yeri. Çevreciler buranın korunması için eylem yapmışlardı. Burayı kesinlikle öneririm. Şimdilerde biraz serin ama yazın bunaltıcı sıcakta burası harika hiç terlemiyorsun. Çocuk bunalmıyor, kafa dinleme yeri. Burada İğneada Resort Otel var, kalacak yer olarak.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder